Breburn

Breburn

Breburn (Braeburn) Do otkrića sorte je došlo je slučajno, 1952. godine na Novom Zelandu u voćnjaku izvesnog gospodina Morana (O. Moran). Daljom kultivacijom ove sorte su se dalje bavila braća Vilijams (Williams) u svom rasadniku, računajući pre svega, da bi ona mogla imati dobar izvozni potencijal. Komercijalni uzgoj je započeo u voćnjaku Breburn (Braeburn) po kome je i dobio ime. Smatra se da je reč o sorti nastaloj ukrštanjem Greni Smit-a i Leidi Hamilton (Lady Hamilton), mada postoje mišljenja i da je nastao mutiranjem Koks Orindža (Cox Orange) ili Leidi Hamilton.

Bilo je to vreme u kome su tržištem dominirale jednobojne sorte (Crveni delišes, Zlatni delišes i Greni Smit) dok su „boje“ dvobojnih sorti branili samo Gala i Fudži. Tako je dvobojnost Breburna je upravo bila činjenica na kome su voćari zasnivali svoju nadu u njegov tržišni uspeh. Drugi osnov je bio njegov specifičan ukus koga bismo mogli opisati kao slatkasto-opor.

U suštini, bili su u pravu. Breburn nikada nije postao lider, ali je našao svoje mesto u voćnjacima, merketima i trpezama.

Današnju tržišnu poziciju, Breburn duguje pre svega svojim nutritivnim vrednostima. To je sorta sa daleko najviše vitmina i minerala što poštovaoci zdrave ishrane znaju da cene. Zato je Breburn jedna od najprodavanijih sorti u „dobro obaveštenim“ sredinama kao što su srednja i severna Evropa. U drugim područjima, gde pri odabiru jabuka kupovini odlučuju neki drugi kriterijumi (pre svega izgled) Breburn nije među vodećim pošto mu „dizajn“ nije jaka strana.

Kada danas govorimo o ovoj sorti mislimo pre svega na njegove varijetete Breburn Rosabel (Braeburn Rosabel), Breburn Mariri Red (Braeburn Mariri Red) i Breburn Red (Braeburn Red).

Breburn Rosabel

Spontana muacija Breburna otkrivena u Austriji.

Rodi redovno i daje obilan rod čak i na jenogodišnjim sadnicama. Zbog velike specifične težine plodova neophodno proređivanje roda.

Cvetanje srednje rano. Oprašivači: Ajdared i Greni Smit

Plodovi srednji do krupni, lepe crvene boje sa prugastom, glatkom pokožicom. Harmoničan odnos šećera i kiselina. Meso je čvsto, slatko-nakiselo, prijatnog harmoničnog ukusa.

Skladištenje i jestivost od novembra do juna.

Breburn Mariri Red

Mutacija Breburna poreklom sa Novog Zelanda

Rodi bogato i redovno. Jednostavno proređivanje. Brzo dostiže veliku produktivnost.

Plodovi intenzivno crveni, skoro po celoj površini, sočni, slatko-nakiseli, tipični Breburn.

Skladištenje do marta u normalnoj i do juna u CA atmosferi.