Elstar

Elstar

Sorta je stvorena 1955. godine u Institutu za voćarstvo u Vageningenu (Wageningen) u Holandiji, ukrštanjem Zlatnog Delišesa (Golden Delicious) i Ingrid Mari (Ingrid Marie), da bi se, kao Elstar zvanično pojavila na tržištu 1978.g.  U početku, njegov glavni adut su bile otpornosti na bolesti i ukus plodova.

Vremenom je sorta od izrazito šarene jabuke mutiranjem postajala ujednačenije i intenzivnije obojena u različite crvene tonove. Danas se mutanti Elstara, u vizuelnom smislu mogu podeliti na svetlo crvene (Van Vliet, Armhold, Bougie), srednje do tamno crvene (Excellent Star, Elstar Ecks, Elrosa, Elanared, Kress-Bronn) i tamno crvene (Schrama, Bel-el, Elnica, Van der Grift). Radi se o pokušajima (uspešnim) da Elstar i optički privuče pažnju kupaca, pošto je sa svih drugih aspekata, kao što su ukus i kvalitet, već afirmisan. U tom smislu zanimljiv je sledeći podatak. Iako se po zastupljenosti u voćnjacima ne ističe posebno, Elstar je u Nemačkoj, u strukturi potršnje u domaćinstvima prešao 21% ukupne potrošnje i na taj način izbio na prvo mesto, ostavivši iza sebe grupe kao što su Jonagold, Breburn i Gala. Kasniji podaci pokazuju da se taj trend nastavlja i danas je Elstar na ovom, velikom i indikativnom tržištu ubedljivo prvi, što je podatak koji svakako treba imati u vidu pri planiranju sortimenta u zasadima.

Elstar

Stablo snažno i razgranato.
Cveta srednje do kasno. Relativno otporan na mrazeve.
Daje srednje do visoke prinose, bere se od kraja septembra
Plodovi u osnovi žuti do svetlo zeleni, sa 20-50% rasutih crveno obojenih površina.
Izvanredna aroma sa odlično usklađenim odnosom šećera i kiselina.
Čuva se do Januara u normalnoj, a do marta u CA atmosferi.

Elstar Elrosa

Jedan od popularnih klonova koji znatno unapređuje vizuelnu atraktivnost sorte, zadržavajući pritom sve njene dobre osobine.
Cveta srednje rano, svetlo ljubičasti cvetovi.
Rodnost dobra, berba od druge sedmice septembra.
Izuzetan ukus, fino svetlo žućkasto do belo meso, sočno, čvrsto, slatko-kiselkasto i izbalansirano aromatično.