Kuda sve(t) to ide

Kuda sve(t) to ide

Svi znamo da se kompanija Apple bavi proizvodnjom onoga što bi se popularno moglo nazvati gedžetima. Ali zašto baš „Apple“? Prema rečima Stiva Džobsa, jednog od osnivača kompanije, ovo ime je zabavno, produhovljeno i prijemčivo, a baš takvi su i njihovi proizvodi (Da li i produhovljeni?).   Ova „sorta“ jabuke ja možda i najmoćnija od svih sorti, s obzirom da vrši jedan kulturalni i društveni uticaj širom sveta, te oko sebe stvara neku vrstu kulta.

Dokle smo stigli?

Prilikom istraživanja tržišta, tačnije pri utvrđivanju pozicioniranosti brenda uobičajeno je da se ispitaniku postavi i pitanje u sledećoj formi: „Reći ću vam jednu reč, a vi mi recite na šta ste prvo pomislili kad ste je čuli.“ I kada je on spreman izgovorimo ključnu reč i beležimo njegovu odgovor.

Pretpostavimo sada da ste Vi ispitanik, da Vam neko u naketi postavi pitanje: „Kada čujete reč „jabuka“ šta vam prvo pada na pamet? Na šta ste pomislili? Verovatno na onaj ukusni, sočni plod.

Zamislite sada da se nađemo na ulici nekog američkog grada i da presretnemo jednog mladog čoveka sa istim pitanjem. Samo mu, ovog puta, na engleskom izgovorimo reč „Apple“. Šta bi bila njegova prva socijacija? Na šta bi on prvo pomislio? Razmislite… Da li na plod jabuke ili na iPhone. Ne možemo biti sasvim sigurni, ali možemo pretpostaviti… Pa se sa pravom možemo zapitati: kuda sve(t) to ide?

Mi, još uvek, nemamo takvih problema i pravimo jasnu razliku između reči „jabuka“ i „Apple“. Pre svega zato što „apple“ ne dolazi iz našeg maternjeg jezika.

Zato sam otišao korak dalje.

Moj sin je već odrastao čovek (ima više od 20 godina), sve svoje poslove obavlja preko računara i mobilnog telefona, na stolu su mu tri monitora, laptop i iPhone i ne pamti kada je poslednji put koristio papir i olovku.

Nedavno sam mu postavio sledeće pitanje:

„Zamisli da ti neko ponudi dve mogućnosti. Prva je, da te neko doživotno i besplatno snabdeva novim uređajima kompanije „Apple“, a uslov za to je da nikada više ne možeš jedeš jabuke. Druga mogućnost je da uvek na stolu imaš sveže jabuke, a da nikada više ne možeš koristiti ništa što „Apple“ proizvodi. Za šta bi se ti odlučio?“

Pomalo iznenađen, posle kraće pauze on je odgovorio: „Hm…Morao bih malo razmisliti“.

A zašta biste se vi odlučili? Razmislite dobro…

Ako ste razmislili… onda razmislite o svom odgovoru.