Nikoter Kanzi

Nikoter Kanzi

Nikoter (Nicoter) je sorta dobijena ukrštanjem Gale (Gala) i Breburna (Braebeurn) koje su obavili stručnjaci univerziteta Leuven. Sorta je zaštićena i 2002. godine ponuđena tržištu kao Nikoter Kanzi (Nicoter cov Kanzi), kao prva savremena klupska sorta. Pokazalo se da je, do sada, i najuspešnija.

Plodovi su srednje veličine (u proseku 200 g) ravne i glatke spoljašnjosti.

Meso je hrskavije, čvršće, sočnije i aromatičnije od Gale. U poređenju sa Breburnom je čvršći i sočniji, ali i nešto manje sladak.

Na velikom „Testu ukusa“ projektu koji je organizacija „Isafruit“ organizovala u zemljama Evropske unije i na kome su konzumenti ocenjivali niz etabliranih novijih sorti, Kanzi je po ukusu zauzeo prvo mesto. Generalno, trećina potrošača se odlučila za njega. U Nemačkoj čak 60%. Nešto slabije prolazi kod ljubitelja izrazito slatkih jabuka, ali je od strane svih ocenjen kao vizuelno najatraktivniji.

Nosioci patenta vode računa o ukupnom broju sadnica i njihovom rasporedu u Evropi, a time i o ukupnoj količini jabuka koje se pojavljuju na tržištu i na taj način održavaju njihovu vrednost i cenu.