Pink Lejdi

Pink Lejdi

Pink Lejdi (Pink Lady) potiče iz Australije. U njeno stvaranje, tokom četrdeset godina, uloženo je mnogo ekspertskog znanja i novca, pa je logično da sva prava njenog uključivanja u promet budu zaštićena. Tako, originalne sadnice i plodove ove sorte svuda u svetu mogu da distribuiraju samo firme koje su otkupile licencu. Sorta može da se gaji isključivo po principima najsavremenije i vrhunske tehnologije, kako bi se potrošačima obezbedili odgovarajući plodovi vrhunskog kvaliteta.

Zasadi postoje na svim kontinentima, a u Evropi je naročito zastupljena u Francuskoj, Italiji, Španiji i u još nekoliko voćarskih regiona.

Na većem delu površine ploda razvijeno je roze rumenilo. Odlična je desertna jabuka, no vrlo dobra i za voćne salate, kuvanje i pečenje. Ukus se značajno poboljšava posle kraćeg čuvanja. Obično se koristi za potrošnju u svežem stanju od kraja novembra.

Ova jabuka jedinstvenog ukusa, sadrži sočno meso ploda koje je čvrsto, sitno zrnaste strukture, bele boje i savršeno izbalansiranog slatko-kiselog ukusa. Pored svog odličnog ukusa, Pink Lady prepuna je energije zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrednosti. Njen sadržaj fruktoze je iznad proseka. Ona sadrži 13% prirodnog šećera, 10% ugljenih hidrata i sadrži 54 kcal/100gr. Bogata je i vitaminom C tako da jedna jabuka daje ¼ dnevnog preporučene doze ovog vitamina. Odličan antioksidans.

Osnovni podaci o sorti

Australijska sorta nastala je ukrštanjem zlatnog delišesa i ledi vilijamsa.

Plod je srednje veliki do veliki (150-220 g), konusnog oblika. Na većem delu površine ploda razvijeno je roze rumenilo, a osnovna boja ploda je žuta. Meso ploda je čvrsto, sitno zrnaste strukture, bele boje slatko-nakiselog ukusa. Ukus se značajno poboljšava posle kraćeg čuvanja. Obično se koristi za potrošnju u svežem stanju od kraja novembra.

Kožica ploda je nežna i tanka, meso je čvrsto, hrskavo i sočno. Ukus je blag, ne napadan, medeno sladak – često stoji u opisu. Odlična je desertna jabuka, no vrlo dobra i za voćne salate, kuvanje, pečenje i sl.

Dozreva sredinom – krajem oktobra.

Dama među jabukama.