Red Džonaprins

Red Džonaprins

Džonagold (Jonagold) je dobijen ukrštanjem sorti Zlatni delišes (Golden Delicious) i Džonatan (Jonathan) koje je obavljeno 1943.g na Kornel univerzitetu država Njujork (Cornell University). U prodavnicama se pojavljuje 1968. Plodovi su bili relativno veliki, sa jedne strane zlatno žuti, a sa osunčane strane crveni.

Sa pojavom obojenijih (crvenijih) mutacija kao što su Jonica, King, Jonagored, Rubinstar, Novajo, Red Prince, Boerekamp i Jomured stiče veliku popularnost u srednjoj Evropi i zauzima mesto među sortama koje najbrže šire.

Kada danas kažemo Džonagold, mislimo pre svega na: Berkamp (Boerkamp), Red Jonaprins (Red Prince ili Red Jonaprince) i Vilton Red Džonaprins (Wilton’s Red Jonaprince) i Red Džonaprins Selekt (Red Jonaprince select) .

Red Džonaprins je otkriven 1994. u voćnjaku braće Princen u Vertu (Weert), Holandija.

Ova dva varijeteta svojom ravnomernom obojenošću i atraktivnim izgledom kao i izvanrednim ukusom privlače ogromnu pažnju i voćara i kupaca.

Džonagold Berkamp (Jonagold Boerekamp)

Mutant Jonagolda. Otkrio ga je J. Berkamp Someren u Holandiji.

Cveta srednje kasno. Rodi redovno.

Plodovi krupni, svetlije do tamno crvene boje, kojom je prekriveno 70-80% površine.

Meso čvrsto, ukusno, sa velikom koncentracijom kiseline i šećera.

Džonagold Red Jonaprins (Jonagold Red Jonaprince)

Mutant Džonagolda pronađen u Holandiji.

Krupni, po celoj površini intenzivno crveno obojeni plodovi, ukusni i sočni.

Bere se u drugoj polovini septembra.

Relativno visoki prinosi.

Čuva se do februara u normalnoj i do juna u CA atmosferi.

Džonagold Red Džonaprins Selekt (Red Jonaprince Select) – na slici

Tamno crvena boja i visoki prinosi. Ovo je zapravo “Color” mutant Džonagolda koji u toku vegetacije vrlo rano dobija boju. Plodovi su čvrsti, odličnog ukusa i dobro se čuvaju.

Već u prvim godinama razvija snažno stablo, sa granama postavljenim pod velikim uglom. Cveta srednje rano, a bere od sredine do kraja septembra.