SAD: Smena na vrhu

SAD: Smena na vrhu

Čudne stvari se događaju u cunamiju zvanom 21. vek. Pred naletom mlađih i boljih, odvijaju se promene koje su do juče izgledale neverovatne. (A možda je to uvek tako i bilo.) Evo jednog primera. Do juče neprikosnoveni vladar u SAD Crveni delišes ustupio je mesto jednoj dami.

Prvi put, posle više od 50 godina neprikosnovene vladavine na tržištu, Crveni delišes nije više najprodavanija sorta jabuke u SAD, tvrdi U.S. Apple Association.

Prema ovoj asocijaciji, Gala je svojim „ukusom, teksturom i slašću“ postala favorit i sa rastom proizvodnje od 5,9 posto, ostvarila produkciju od 52,4 miliona plodova.

Istovremeno proizvodnja Crvenog delišesa se smanjila za 10,7 posto i na taj način se “svela” na nekih 51,7 milona komada.

Ovo se objašnjava generalnim prodorom novih sorti, kao i povećanim konzumiranjem svežih jabuka.

Ni proizvođači nisu iznenađeni. “Mislim da je to fer” kaže jedan od njih. “Creveni delišes smo uzgajali i voleli zbog njegovog izgleda, a malo je ulagano u poboljšanje njegovih drugih osobina važnih konzumentima.”

I dodaje: “Crveni delišes izgleda lepo, ali nema dovoljno prefinjenosti u svom karakteru, pa su potrošači znali da nagrade teksturu i ukus Gale.”

Inače, na tržištu SAD, Granny Smith, Fuji and Honeycrisp i dalje zauzimaju treće, četvrto i peto mesto.

 

Izvor: Fox News