„Večna“ jabuka. Godinu dana svežine

„Večna“ jabuka. Godinu dana svežine

Nova sorta jabuke čije ime je „Cosmic Crisp“, može da stoji 12 meseci u firžideru, a da se ne pokvari! Pošto je dve decenije razvijana od strane američkih naučnika, nedavno je počela da se prodaje u SAD!
„Cosmic Crisp“ sorta jabuke dbojena je ukrštanjem sorti „Honeycrisp“ i „Enterprise“ a njeno gajenje počelo je 1997.godine na Univerzitetu Minnesota. Ime je ova nova sorta dobila zbog svojih belih tačkica po sebi koje izgledaju kao udaljene zvezde na noćnom nebu.
Voćari u državi Vašington za sada imaju ekskluzivno pravo gajenja u nardenih 10 godina! U uzgoj nove „čvrste, hrskave i sočne“ jabuke uloženo je 10 milIona dolara!
Više od 12 miliona stabala te jabuke zasađeno je u voćnjacima u državi Vašington, a procenjuje se da će uzgajivači od prodaje ove sorte jabuke ukupno zaraditi 30 miliona dolara.

„Izuzetno je sočna i puca kada se zagrize. Relativno je čvrsta i dobro balansiranog ukusa između slatkog i kiselog“, kaže Kejt Evans, jedna od predvodnica razvoja sorte na Univerzitetu u Vašingtonu. Istakla je i da „meso“ ove nove sorte jabuke teško tamni i ako se drži u frižideru, zadržava „izuzetan kvalitet za jelo i do 12 meseci“.

Sistem licenciranja veoma je strog i za sada ne dozvoljava voćarima iz drugih delova SAD da je gaje. Vrsta je prvobitno nosila oznaku „WA38“, a ime „Cosmic Crisp“ inspirisano je rasutim belim tačkama na tamno crvenoj površini.