Zlatni Delišes

Zlatni Delišes

Zlatni Delišes (Golden Delicious). Da li će iko ikad srušiti kralja? Mnogi su to pokušali i dalje pokušavaju, ali za sada bezuspešno.

Kada i kako je sve počelo? Postoje dve verzije. Po jednoj je izvesni Malins ( A.H. Mulins) 1890. godine, koseći svoj pašnjak u Zapadnoj Virdžiniji (SAD), naišao na drvo, ne veće od 70-tak santimetara. Svidela mu se pomisao da bi na svom pašnjaku mogao imati i jedno drvo i odlučio je da ga ostavi. Sledeće godine, drvo je rodilo specifične, interesantne i do tada neviđeno žute jabuke. Slučajnost je htela da nedaleko od Malinsa, žive izvesna braća Stark koji su držali rasadnik i već nadaleko bili poznati po ponudi Crvenog Delišesa (Red Delicious). Malins je im je, u znak pozdrava, poslao nekoliko jabuka sa svog drveta. Nedugo potom, Starkovi su došli sa ponudom da otkupe delić Malinsovog pašnjaka i izneli ponudu koja se ne odbija. Kupili su drvo i krug zemlje oko njega, prečnika od oko 30 m koji su odmah ogradili. Narednih 20-tak godina su se bavili ovom jabukom radeći na svojoj maloj parceli i u svom rasadniku. Svoj pobedonosni pohod ova sorta počinje 1914. godine kada braća Stark počinju sa prodajom sadnica. Povukavši marketinšku paralelu sa crvenim, Starkovi su zadržali naziv Delišes, ali su ga umesto „žuti“ nazvali „zlatni“ tj. Zlatni Delišes (Golden  Delicious).  Korakom pobednika, ova sorta je prošla kroz dvadeseti vek i istim manirom zakoračila i u dvadesetprvi.

Vrlo rasprostranjen širom sveta zbog svoje dobre rodnosti, jednostavnosti i lakom čuvanju, ali pre svega zbog dobre prihvaćenosti na tržištu.

Naravno, registrovano je i više klonova kao što su Diana Spur, Golden Delicious Klon B, Golden Delicious Reinders, Golden Delicious Weinsberg,  Klon B Lb®, Quemoni-Rosagold, Smoothee® i Golden Parsi da Rosa.

Decenijama je Klon B bio dominantan. Međutim, vremenom ga je Rajnders (Reinders) potisnuo i to pre svega zbog „čistije“ površine, bez mrežice i pegica. Ovo se pokazalo kao odlučujuća tržišna privlačnost i nadvladalo činjenicu da Klon B u osnovi ima izraženiju žutu boju.

Ukus ove jabuke je gotovo svima poznat. Prema njemu možete biti ili ravnodušni ili ga voleti. Malo je ljudi koji osećaju odbojnost prema Zlatnom delišesu i mislimo da on upravo toj činjenici duguje svoju popularnost.

Zlatni delišes spada u takozvane “chance seedling” sorte (kao i Granny Smith, naprimer) znači u sorte koje su nastale potpuno spontano, bez ljudskog uticaja. Za sada, takve kombinacije može da napravi samo priroda. Sada već skoro pouzdano znamo da je nastao kao hibrid sorti Grajms Golden (Grimes Golden) i i Golden Rajneta (Golden Reinette).

Rekli smo već da je danas dominantan klon Rajnders, ali Vam skrećemo pažnju i na Golden Parsi da Rosa. Mogao bi imati budućnost.

Zlatni Delišes Rajnders (Golden Delicious Reinders)

Mutant Zlatnog Delišesa pronađen u Holandiji.

Brzo daje visoke prinose i kasnije ih održava redovnim i konstatnim.

Raste snažno i uspravno, ravnomerno se širi, ima srednje do jake grane sa stabilnim centrima, što omogućuje precizno i tačno orezivanje.  Cvetanje srednje do kasno, relativno niska osetljivost na mraz.

Plodovi su srednje veličine, glatki, sa diskretnim pegicama i lenticelama, zelenkasto žute do žute boje, ponekad sa narandžastim prelivom sa strane koja je izložena suncu. Meso je svetlo žute boje, slatkog i aromatičnog ukusa, ali sa uravnoteženim sadržajem šećera i kiselina.

Skladištenje do februara u normalnoj, a do juna u CA atmosferi.

I još jedna zanimljivost. Naučnici instituta E. Mach Foundation, Trento (Italija) 2010. godine objavljuju da je završen još jedan revolucionaran posao u voćarstvu. Sklopljena je kompletna genomska struktura Zlatnog delišesa po kojoj on sadrži 57.000 gena, najviše od svih biljaka koje su do sada izučene.